Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

PensioenPro – BeleggersBeraad 2018: Kwaliteit van de besluitvorming van allocatie tot implementatie

11 oktober , 2018 @ 11:30 - 18:00 UTC+0

Donderdag 11 oktober 2018
Rotterdam Hilton
Kwaliteit van de besluitvorming
van allocatie tot implementatie
Van strategisch beleid en risicobudget tot beleggingsplan, tot implementatie en evaluatie: de kwaliteit van de (strategische) besluitvorming is cruciaal. Waar zitten de addertjes? En waar kunnen fondsen hun besluitvormingsprocessen versterken?
Deelname aan het congres is gratis voor pensioenfondsen. Consultants kunnen deelnemen voor €450 per persoon (excl. BTW).
Commerciële aanbieders kunnen enkel als sponsor deelnemen. Meer weten over de sponsormogelijkheden? Klik dan hieronder. 
Programma:
Dit is een conceptprogramma. Wijzigingen voorbehouden.
Workshop
11:30-12:15 Workshop Topic tbc ​
12:00-13:00 Registratie en lunch
Plenaire sessie
13:00 Opening Mariska van der Westen, hoofdredacteur Pensioen Pro
13:05-13:30 PresentatieUit volle overtuiging
De eerste stap in de strategische allocatie is de bepaling van de beleggingsovertuigingen. Maar dat is in de praktijk niet zo vanzelfsprekend – of gemakkelijk – als het lijkt.
13:30-13:55 Presentatie Strategie met handen en voeten  
Hoe overzie je als bestuur de praktische implicaties van de strategische discussie en hoe maak je de vertaalslag naar een portefeuille van vlees en bloed?
13:55-14:30 Panel Besluitvorming onder de loep 
Het allocatieproces gaat zelden over rozen. Tussen idee en implementatie kan van alles mis gaan. Heel vaak heeft dat niets met de markt te maken en alles met communicatie en besluitvorming. Hoe kunnen pensioenfondsen en hun dienstverleners daar verbetering in brengen?
Break-out sessie
14:30-15:30
In verschillende stromen wordt ingegaan op specifieke aspecten van besluitvorming in het allocatie- en beleggingsproces. Keuze uit:
  • Stroom A:Strategische allocatie: fundamentele keuzes
    Fundamentele keuzes voor beleggingscategorieën of risicofactoren, actieve versus passieve beleggingen, benchmarks en risicobeheersingsinstrumenten hebben een grote impact ‘stroomafwaarts’ op het beleggingsproces en zijn cruciaal voor de uiteindelijke beleggingsresultaten. Deskundigen uit de beleggingspraktijk belichten de belangrijke knooppunten in het besluitvormingsproces.
  • Stroom B:Beslissen in een dynamische omgeving
    De beleggingen worden voortdurend gemonitord en regelmatig geëvalueerd. Maar wanneer (en hoe) worden beleggingsplan en -portefeuille aangepast? We kijken naar triggers en processen.
  • Stroom C:De implementatie-valkuil
    Van strategie naar implementatie is er een lange weg te gaan. Waar zitten knelpunten en hoe kunnen executie- en implementatieproblemen worden voorkomen? Deskundigen pakken deze vraag op vanuit concrete beleggingsstrategieën.
Plenaire sessie (vervolg)
15:30-15:50 Pauze Pauze Koffie, thee én allocatie
Test uw besluitvaardigheid (alleen of met uw team) tijdens een thematische thee/koffiepauze
15:50-16:20 Presentatie Strategie onder druk
De strategische beleidskeuzes die besturen moeten nemen, zijn er niet eenvoudiger op geworden. Welke knopen zijn gezien de huidige beleggings- en regelomgeving het meest relevant en hoe hakt u ze door?
16:20-16:50 Presentatie en interview Hoe duurzaam willen (en kunnen) we zijn? 
Nederlandse pensioenfondsen steken hun beleggingen van strategie tot implementatie steeds duurzamer in. De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) presenteert haar nieuwste VBDO Benchmark Pensioenfondsen en gaat in gesprek met Pensioen Pro over de stand van zaken.
16:50-17:15 Presentatie Nieuw stelsel, nieuwe strategie?
Wat zijn de implicaties voor het strategische beleggingsbeleid, inclusief de besluitvorming en uitvoering, als regeling en/of stelsel worden veranderd?
17:15 – 18:00 Muzikale borrel met de Jazz Centrale

Gegevens

Datum:
11 oktober , 2018
Tijd:
11:30 - 18:00
Evenement Categorieën:
,

Organisator

PensioenPro

Locatie

Hilton Rotterdam
Rotterdam, Netherlands + Google Maps

Geef een reactie